Nejčastěji tvoříme z dubu nebo javoru.
Dub je jedna z našich nejtvrdších, nejodolnějšícch a zároveň také nejpomaleji rostoucí dřevina. Dobře se obrábí, krásně se leští. Misky z něj vytvořené Vám vydrží skutečně hodně. | ||
Javor je proti tomu o něco měkčí. Často má velmi zajímavou strukturu, která dokáže vytvořit neskutečné vzory. Je méně odolný, lehčí a hodí se tak zejména na misky, do kterých se nedávají horké potraviny, tekutiny a podobně. | ||
Občas se povede sehnat i něco speciálnějšího jako je švestka nebo třešeň. Tyto dva tromy mají krásně vybarvenou strukturu, ale není to dřevo, které je běžně k dispozici.
Speciálně u švestky je i obtížné najít špalky, ze kterých lze vytvořit větší kus. Stromy jsou obvykle hodně staré, pokroucené a se slabšími kmeny. Větší špalky nebo kusy třešňového dřeva se shání o něco snadněji.
|